Shoutul Tech

Business Is Sunnah


Leave a comment

Bila nak berhenti kerja?

Tidak kira sama ada mereka yang bekerja dalam sektor kerajaan mahupun swasta, sampai masanya mereka akan berhenti makan gaji apabila minat berniaga itu muncul.

Persoalannya, bilakah waktu yang sesuai untuk berhenti kerja dan memberikan sepenuh perhatian kepada bisnes?

Engagement11-200x173

Tips ini saya copy dari Facebook Raja Kamil untuk dikongsikan bersama anda semua. Semoga bermanfaat ^_^

…………………………..

“RK, saya nak berhenti kerja, minta nasihat sikit apa yang perlu ada?”

Ok. Nak berhenti kerja?
Ini formula untuk anda.

Simpanan Tunai Anda mesti sekurang-kurangnya 12 kali Gaji Bulanan anda.
Masa tu, nak berhenti, berhentilah … 🙂

Contoh 1 :-
Gaji anda : RM700 sebulan
Boleh berhenti jika simpanan anda ada : RM700 x12 = RM8400

Contoh 2 :-
Gaji anda : RM5000 sebulan
Boleh berhenti jika simpanan anda ada : RM5000 x 12 = RM60,000

ps : saya pilih 12 bulan, kerana pada saya, zaman ekonomi yang tidak menentu ini, 6 bulan tidak cukup. Sebelum ini, banyak pakar perniagaan nasihatkan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji.

pps : ramai yang berhenti kerja, nak buat bisnes. Alih-ali, lepas beberapa bulan buat bisnes, dah tak nak buat dah. Samada rugi, tak minat dan lain-lain sebab lagi.
Bila nak cari kerja, ambil masa. Simpanan pula, cukup-cukup untuk sebulan je.
Ah, sudah ….

berhenti

Advertisements


Leave a comment

Dimana ada MASALAH, disitu ada PELUANG bisnes!

“Peluang perniagaan terhasil daripada masalah yang timbul. Lagi ramai orang menghadapi masalah, lagi besar peluang perniagaan”

Ini adalah hakikat yang perlu difahami oleh mereka yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan. Setiap perniagaan yang wujud pada hari ni bermula dari masalah.

Sebagai contoh, manusia pada zaman dahulu mengalami kesukaran untuk berhubung diantara satu sama lain. Kerana ingin berkomunikasi / berhubung, mereka terpaksa berjalan berbatu-batu. Bagi mengatasi masalah inilah, maka Alexander Graham Bell  telah merekacipta suatu alat yang kita panggil sekarang ini sebagai telefon.

Kenapa masih wujud perkhidmatan bas dan teksi? Sebab masih ada lagi manusia yang mengalami masalah tidak tahu memandu, tidak mempunyai kenderaan dll.

Cuba kita kaji balik setiap produk yang berada dipasaran. Semuanya dihasilkan disebabkan wujudnya masalah.solution

Untuk memastikan produk kita mendapat sambutan, maka survey dan kajian perlu dibuat terlebih dahulu. Pastikan produk yang kita hendak pasarkan itu diperlukan oleh masyarakat setempat. Jangan sesekali buat bisnes tanpa kita tahu siapa pelanggan kita? Apa sumber kita? Siapa sasaran kita? Dimana lokasi yang sesuai?

Sebagai contoh, perniagaan yang sesuai di kampus adalah printing, topup, makanan, kereta sapu, t-shirt, tudung dll. Antara perniagaan-perniagaan yang saya sebutkan ini tidak memerlukan modal yang besar, tetapi jika betul kaedah pemasarannya Insya-Allah mampu menjana pulangan yang besar.

1354183648_460196995_1-100-guaranteed-onsite-service-and-support-solution-for-Computer-and-network-problem-Bhajanpura

Untuk mengenali potensi perniagaan kita perlu:

  1. Kenalpasti masalah – Apa yang boleh kita selesaikan?
  2. Kenalpasti nilai – Bagaimana kita sebagai peniaga dapat menambah nilai dalam kehidupan pelanggan?
  3. Kelebihan produk – Jelaskan kepada pelanggan apa kelebihan yang bakal mereka peroleh apabila berurusan dengan kita. Kenalpasti sekurang-kurangnya tiga kelebihan produk kita. Kelebihan ini secara tidak langsung dapat menjadi salah satu teknik pemasaran (marketing)
  4. Sasaran pelanggan – Buat survey dan kajian berapa ramai orang yang mengalami masalah ini secara spesifik

“Orang berniaga hidup untuk menjual potensi yang dapat menambah nilai dalam kehidupan pelanggan” -Dr Azizan Osman-