Shoutul Tech

Business Is Sunnah


Leave a comment

Personal Characteristics of the Entrepreneur

Characteristics that tend to make some people better at recognizing opportunities than others.

1. Prior Industry Experience

  • Several studies have shown that prior experience in an industry helps an entrepreneur recognize business opportunities.
  • By working in an industry, an individual may spot a market niche that is underserved.
  • It is also possible that by working in an industry, an individual builds a network of social contacts who provide insights that lead to recognizing new opportunities.

.

2. Cognitive Factors

  • Studies have shown that opportunity recognition may be an innate skill or cognitive process.
  • Some people believe that entrepreneurs have a “sixth sense” that allows them to see opportunities that others miss.
  • This “sixth sense” is called entrepreneurial alertness, which is formally defined as the ability to notice things without engaging in deliberate search.

.

3. Social Networks

  • The extent and depth of an individual’s social network affects opportunity recognition. 
  • People who build a substantial network of social and professional contacts will be exposed to more opportunities and ideas than people with sparse networks.
  • Research results suggest that between 40% and 50% of people who start a business got their idea via a social contact.

.

4. Creativity

  • Creativity is the process of generating a novel or useful idea.
  • Opportunity recognition may be, at least in part, a creative process.
  • For an individual, the creative process can be broken down into five stages, as shown below.

Five Steps to Generating Creative IdeasFive Steps to Generating Creative Ideas

.


Leave a comment

Jadi Kaya Dengan Minat

Assalamualaikum dan selamat pagi sahabat-sahabat semua.

Ok, entry pada pagi ini adalah sambungan kepada entry saya sebelum ini iaitu Minat + Kerja = Buat Duit!

Dalam entry sebelum ini saya ada menyentuh mengenai isu minat yang menjadi asbab kepada penghasilan output yang berkualiti bagi sesuatu tugasan itu. Kerja yang berkualiti akan menyebabkan kita disayangi majikan, malah pelanggan juga akan berpuas hati. Keuntungan di dalam sesuatu perniagaan itu berkait rapat dengan kepuasan pelanggan

Hari ini saya akan kongsikan beberapa kisah insan yang telah berjaya dalam bidang mereka masing-masing. Mereka menjadi kaya kerana MINAT!

work at shoutul tech

Jom kita luangkan sedikit masa untuk mengkaji sejarah hidup J.K. Rowling. Atau fikir tentang Roger Ebert. Atau fikir tentang Donald Trump. Atau fikir tentang Paul Greengrass. Inilah orang-orang yang amat kaya. Tetapi apa yang buatkan mereka kaya? Mereka menjadi kaya bukan melalui perkara yang mereka tidak suka buat tetapi mereka kaya melalui perkara yang mereka benar-benar suka buat, perkara yang mereka fikir ia memang wujud untuk diri mereka.

J. K. Rowling mempunyai minat menulis sejak dia kecil. Dia mula menulis semasa dia masih seorang budak. Meskipun pelbagai kepayahan dalam hidupnya, dia tidak putus asa. Dia terus menulis bila-bila masa dia boleh. Dengan dua anak dalam tanggungan, wanita ini menjelmakan fenomena fiksyen dalam generasi kita iaitu Harry Potter. Semasa dia membuat Harry Potter, pernahkah dia fikir dia boleh jadi lebih kaya daripada Permaisuri? Tidak pernah sama sekali. Dia sekadar menulis. Dia berikan lubang kepada minatnya. Yang lain hanya berlaku.

Mungkin tiada cinematophile yang gilakan filem seperti Roger Ebert. Dia menulis ulasan filem yang boleh dikatakan untuk setiap filem yang diterbitkan. Lihatlah bagaimana dia menukarkan minatnya terhadap filem kepada kerjaya? Ulasan filemnya adalah paling tinggi hadiahnya dan dia dibayar dengan banyak kerana menonton filem dan menulis hasil pemerhatian tentang filem tersebut!

Perlukah seseorang bercakap apa-apa tentang Donald Trump? Perniagaan ialah kehandalannya, minatnya. Dan dia tidak boleh dihentikan. Apabila dia ada satu urusniaga berjalan, dia melabur ke dalam urusniaga lain. Dia juga tiada masa untuk berhenti dan fikir tentang wang. Dia cuma berikan lubang kepada minat semulajadinya, membenarkan minat itu mempamerkan dirinya sendiri dalam apa-apa cara yang ia mahu.

Paul Greengrass dikenali sebagai salah seorang pengarah yang paling baru mendapat kuasa di Hollywood hari ini. Cara pengarahannya pernah dikritik sebelum ini, terutamanya kegemarannya menggunakan shaky camera moves (pergerakan kamera bergoyang), tetapi adakah dia mengubah caranya untuk menyenangkan hati diktator tadi? Tidak, tidak! Dan apa yang dia dapat? Siri The Bourne! Dan filemnya menjadi kegilaan. Tidak lupa juga, dia telah menjadi sangat kaya.

Kejar minat anda. Jangan pedulikan ejekan. Adakah anda mahir tentang sesuatu, sangat mahir yang anda rasa ia mampu memberikan anda wang? Jadi jangan ragu-ragu lagi. Anda memang memilikinya dalam diri anda untuk buat duit daripadanya.

love-your-job


Leave a comment

Aku Terima Nikahnya

jom kahwin shoutul tech

Apakah yang memiliki agama itu mesti seorang yang ustazah atau ustaz?
Maka berkahwin dengan golongan ini, jaminan bahagia. Benarkah begitu?

.

Di sinilah penting untuk kita bezakan golongan yang TAHU agama, MAHU beragama dan MAMPU dalam beragama.

Soal mendapatkan ilmu sebagai jalan beragama, adalah prinsip besar di dalam Islam. Lihat sahaja langkah pertama proses wahyu, ia bermula dengan perintah BACA sebagai wasilah menggarap pengetahuan.

Tetapi apakah TAHU itu merupakah maksud kita beragama dengan agama Islam ini?

Sejauh mana gred ‘A’ yang digarap dalam subjek “PengeTAHUan Agama Islam” menjadi bekal dan perisai generasi Muslim dalam beragama?

“Yang memiliki agama” itu lebih luas dari sekadar sempadan tahu agama. Ia adalah soal MAHU yang menjadikan pengetahuan agama itu dihayati, dan MAMPU dalam erti dia sentiasa bermujahadah untuk memperbaiki diri.

Maka janganlah disempitkan maksud mencari yang beragama itu hanya pada mereka yang berlabelkan “jenama TAHU agama” tetapi apa yang lebih penting adalah mereka yang MAHU dan terbukti pada perbuatan hariannya dia sentiasa berusaha menuju MAMPU.

Dia mungkin seorang ustazah.

Dia juga mungkin seorang jurutera dan doktor.

Dia mungkin bertudung labuh.

Dia juga mungkin belum bertudung tetapi sentiasa mencari jalan untuk menuju kesempurnaan kebaikan. Dia seorang yang membuka dirinya untuk dibimbing dan diajar. Seorang yang ‘teachable”.

Aku Terima Nikahnya.
-Ustaz Hasrizal-

.

#Pesan seorang teman, jangan terlalu mengharap yang berpurdah apatah lagi yang berstatus ustazah, cukuplah yang biasa-biasa saja asalkan dia ada keinginan kepada agama, dia ada usaha untuk berubah dan dia bersedia untuk menerima segala nasihat dan teguran, itu pun dah cukup memadai. Insya-Allah, akan tiba masanya nanti. Sabar yer ^_^


2 Comments

Perkhidmatan Kereta Sewa Hanya dari KLezCar

Mempunyai masalah pengangkutan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor?

Mahukan perkhidmatan kereta sewa dengan harga yang BERPATUTAN???

Kami di KLezCar ada penyelesaiannya.

578175_514744535230377_1590079042_n

KLezCar merupakan sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan menyewa kereta yang terkemuka di Kuala Lumpur.

Kami mempunyai 9 cawangan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Harga yang kami tawarkan adalah sangat berpatutan.

Jika anda mencari kereta sewa dengan harga baget, KLezCar adalah jawapannya!

Terdapat pelbagai model kereta untuk pelbagai kegunaan. Dari kereta sedan seperti Perodua Viva, Perodua Myvi, Proton Saga FLX, Proton Persona, Toyota Vios, Honda Civic, Mercedes sehinggalah ke MPV dan SUV seperti Toyota Alphard, Honda Odyssey, Honda Freed, Toyota Avanza dan Estima L.

klezcar car rent shoutul tech

HUBUNGI KAMI :

Cawangan Bandar Tasik Selatan
Tel/Fax: +603 9174 1644
Mobile: +6013 5111 393 / +6013 369 1393 (Faiz)

Cawangan Gombak
Mobile: +013 2422 652 / +6012 2632 613 (Fuad)

Cawangan Puchong
Mobile: 6017 877 2280 / +6017 939 1161 (Shahril)

Cawangan Shah Alam
Mobile: +019 277 5578 (Seth)

Cawangan Subang & Petaling Jaya
Mobile: +6012 653 6293 (Mazli)

Cawangan Bukit Raja
Mobile: +6012 283 0891 / 012 334 9149 (Khairul)

Cawangan Keramat & Ampang
Mobile: +016 770 5432 (Rizal)

Cawangan Taman Melati
Mobile: +019 283 0618 (Azhar)

Cawangan Bangi
Mobile: +017 275 0347 (Syah)

Cawangan Kajang
Mobile: +010 226 5356 (Irfan)

.

“Your Easy Car in KL”

.

Untuk maklumat lanjut, sila layari:

Laman web: http://klezcar.com

Facebook: https://www.facebook.com/KLezCar


Leave a comment

Bila nak start bisnes?

How-to-start-a-business2

Survey

Dari survey yang pernah saya buat dahulu, ramai student yang berminat untuk buat bisnes lepas habis belajar nanti. (Survey dikalangan rakan-rakan di UTeM)

Nisbah dari 10 orang student, 9 orang yang berminat untuk buat bisnes.
Lagi seorang berminat untuk kerja makan gaji. Ada pencen katanya.

Dari 9 orang tu, hanya 2 orang yang dah start belajar dan buat bisnes kecil-kecilan semasa tengah belajar kat universiti lagi ni.

Yang lain2 tu macam mana? Ini antara jawapan mereka :

“Nanti lepas habis degree nie aku belajar la buat bisnes”
“Tak sempat la, banyak assignment nak kena buat”
“Aku bukan tak nak start, tapi modal tak ada la”
“Ko ingat senang ke nak buat bisnes nie? Kurang2 pun kena tunggu 3-4 tahun pengalaman baru boleh buat bisnes”
“Aku minat, tapi tak tahu nak start dengan bisnes apa”

… dan macam-macam jawapan lagi…

.

Contoh

Cuba kita ambil contoh bagaimana persediaan seorang pelajar yang mempunyai sasaran untuk menjadi engineer pada umur 24-25 tahun.

Saya ambil contoh diri saya sendiri.
Target jadi engineer : Umur 25 tahun.
Belajar di politeknik : 3 tahun (Diploma in Mechatronic Engineering)
Belajar di universiti : 3 tahun (Degree in Mechatronic Engineering)
So total persediaan untuk jadi engineer adalah 6 tahun. (Zaman sekolah kita tolak tepi dulu ^_^)

.

So, macam pula kalau target nak buat bisnes?

Begitu juga dengan bisnes.
Untuk memiliki perniagaan yang stabil keuntungannya perlukan persediaan yang cukup.

So, kita kena start belajar selok belok bisnes dari sekarang.
Belajar sikit-sikit dulu pun tak per. Tak perlu gelojoh sangat. Biar ikut flow.
Lagi lambat kita mengorak langkah, lagi lambat la kita nak capai cita-cita.

Start-a-Business

.

Mulakan perniagaan di universiti

Bisnes di universiti adalah salah satu platform yang terbaik untuk mula belajar.
Kita ada ramai kenalan. Senang nak market barang.
Tak perlu nak ada kedai. Gunakan FB dan blog, itu pun dah cukup.

Modal? Tak perlu modal besar-besar.
Kita start dengan modal air liur jer dulu.
Guna konsep dropship@agen.
Kita tolong promote produk orang lain, amik untung komisyen jer dulu.
Join mana-mana group/page yang ada bisnes, mesej penjual tu tanya dia amik agen tak?

How-To-Start-An-Online-Business

.

Nak jual produk apa?

Tak tahu nak berniaga apa?
Kena buat suvey sikit. Paling simple, masuk group/page orang buat bisnes tengok produk apa yang dapat permintaan tinggi.
Tapi tak semua produk yang tengah top sekarang nie semua orang perlukan, so kena la pelbagaikan lagi produk yang kita promote. Kena buat survey lebih sikit.
Buat masa nie kita tak guna modal, so tak perlu nak fikir sangat pasal kerugian ^_^

Belajar bagaimana nak buat marketing, macam mana nak berkomunikasi dengan pelanggan, bagaimana nak yakinkan pelanggan dan lain-lain lagi.

Saya bagi contoh beberapa orang rakan-rakan yang dah start buat bisnes di UTeM:
1. Zarith Zulaikha : Kereta sapu. Modal : Minyak kete. Gunakan sumber (kereta) yang kita ada.
2. Mohd Razali Baharon : T-shirt. Dekat universiti ada banyak program yang bagi t-shirt free(ada sponsor), so boleh contact PIC untuk deal harga.
3. Muhammad Asri Yaakub : Jual tudung. Siapa kata orang laki tak boleh jual tudung? ^_^
4. Leya Nelly Zawawi : Kereta sewa, jersey, minyak wangi, beg bla bla. Banyak benda dia jual. Hehehe
5. Shuhada Ahmad : Kek, durian crepe, tudung, blouse.
6. Nik Fariz : Buku dan produk-produk Islam.
7. IR Nur Nabila : Tudung labuh (handmade)

(*nama tu berdasarkan FB dia orang ^_^)

.

Lahir_lebih_ramai_usahawan_IPTA

.

Saya tak pandai pun dalam bisnes. Baru nak start belajar-belajar.
Ilmu yang sikit kalau kita kongsi Insya-Allah akan bertambah.
Sekarang banyak membaca karya@tulisan Fazrul Ismail, Shah Sovi, Raja Kamil, Azizan Osman dan banyak lagi otai-otai bisnes. Banyak input yang berguna dari FB, blog, website mereka.

Doakan semoga saya tergolong dalam golongan usahawan yang dapat membantu menaikkan ekonomi umat Islam.

#Business is sunnah, jadikan ianya sebagai salah satu platform untuk kita ke jannah ^_^

mohktar bukhary


Leave a comment

Promosi Perlu KONSISTEN!

consistency-key

Salam.

Hari ini saya akan kongsikan bagaimana untuk kita promosi secara konsisten barang jualan kita di Facebook dan membuat pelanggan tertanya-tanya mengenai produk kita.

Pelanggan perlu di`educate` sentiasa tanpa henti ^_^

Ok, katakanlah saya nak promote produk saya…

Kita bagi nama produk tu Shoutul Tech Nutrition Supplement ^_^

Saya ada lebih 2000 rakan di Facebook, dan saya ingin promote produk saya itu di Facebook

Jadi, saya perlu update produk saya setiap hari, TETAPI perlu ada STRATEGInya.

Tidak semestinya hard sale, tetapi setiap post itu perlu diselangi dengan pelbagai gaya post yang berlainan mengenai `Shoutul Tech Nutrition Supplement`.

.

Sebagai contoh, saya boleh susunkan setiap post seperti :

  1. Pengenalan produk
  2. Kebaikan produk
  3. Kelebihan produk berbanding produk sedia ada dipasaran
  4. Testimonial produk
  5. Harga produk
  6. Baru direct sale

.

Isi kandungan post terpulang kepada kreativiti anda sendiri bagaimana untuk menarik peminat pembeli. Dan pastikan setiap post ada ayat closing, ada gambar yang menarik.

Apa yang penting, kita perlu KONSISTEN promosi agar pelanggan sedar akan kewujudan produk kita.

Consistency


Leave a comment

Al-Quran Pelangi Terjemahan dari Mahfudzah Mustapha

Hadith yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a berkata

“Rasulullah s.a.w bersabda: Orang yang pandai membaca Al-Quran akan bersama para Rasul yang mulia dan taat. Adapun orang yang membaca Al-Quran dengan tersekat-sekat, kerana sukar baginya membaca Al-Quran, maka dia akan mendapat 2 pahala.”

Mulai hari ini sahabat semua, mari kita melazimkan diri membaca surat cinta Allah kepada kita ini. Banyak kelebihan sekiranya kita membaca Al-Quran. Ada pelbagai versi Al-Quran di pasaran.

Tapi, pada hari ini, saya ingin mempromosikan kepada anda, Al-Quran Pelangi Terjemahan. 

images (1)

Kelebihan Al-Quran Pelangi Terjemahan:

1. Al-Quran Lengkap 30 Juzuk beserta terjemahan
2. Menggunakan Rasm Uthmani (Mudah Dibaca)
3. Kertas QPP, 656 Halaman (Full colour)
4. Kertas yang berwarna warni seperti pelangi tetapi tidak menyulitkan proses membacanya.
5. Menggunakan Tajwid sistem warna.
6. Hadith-hadith tentang meningkatkan kualiti diri/kepahlawanan.
7. Membahaskan 10 ciri pahlawan sejati/peribadi unggul.
8. Membahaskan kisah 10 contoh pribadi unggul dalam sejarah.
9. Membahaskan 10 naluri peradaban dalam al-Quran dan Sunnah.

10. Design Cover yang indah dan bahan baldu yang berkualiti

Al – Quran Pelangi di datangkan dengan saiz 20 x 15 cm dan berat 0.36 kg. Ia juga terdapat dalam pelbagai warna seperti biru laut, oren, ungu dan merun. Manakala, keluaran khas bagi edisi wanita, boleh didapati dengan warna biru gelap, royal biru, merun dan kuning.

45778_532914813406274_1025825557_n

Harga hanya RM90. Penghantaran adalah PERCUMA.

Dapatkan segera. Boleh dibeli untuk kegunaan sendiri, atau hadiah kepada ibu bapa, suami isteri, hantaran perkahwinan dan sebagainya.

 

Al-Quran (2)

Dari Abi Umamah ra. ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,

“Bacalah olehmu al- Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).”(Riwayat Muslim)

 

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cik Mahfudzah Mustafha: 014-6400597

Facebook: http://www.facebook.com/mahfudzah.mustafha