Shoutul Tech

Business Is Sunnah


Leave a comment

Bila nak berhenti kerja?

Tidak kira sama ada mereka yang bekerja dalam sektor kerajaan mahupun swasta, sampai masanya mereka akan berhenti makan gaji apabila minat berniaga itu muncul.

Persoalannya, bilakah waktu yang sesuai untuk berhenti kerja dan memberikan sepenuh perhatian kepada bisnes?

Engagement11-200x173

Tips ini saya copy dari Facebook Raja Kamil untuk dikongsikan bersama anda semua. Semoga bermanfaat ^_^

…………………………..

“RK, saya nak berhenti kerja, minta nasihat sikit apa yang perlu ada?”

Ok. Nak berhenti kerja?
Ini formula untuk anda.

Simpanan Tunai Anda mesti sekurang-kurangnya 12 kali Gaji Bulanan anda.
Masa tu, nak berhenti, berhentilah … 🙂

Contoh 1 :-
Gaji anda : RM700 sebulan
Boleh berhenti jika simpanan anda ada : RM700 x12 = RM8400

Contoh 2 :-
Gaji anda : RM5000 sebulan
Boleh berhenti jika simpanan anda ada : RM5000 x 12 = RM60,000

ps : saya pilih 12 bulan, kerana pada saya, zaman ekonomi yang tidak menentu ini, 6 bulan tidak cukup. Sebelum ini, banyak pakar perniagaan nasihatkan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji.

pps : ramai yang berhenti kerja, nak buat bisnes. Alih-ali, lepas beberapa bulan buat bisnes, dah tak nak buat dah. Samada rugi, tak minat dan lain-lain sebab lagi.
Bila nak cari kerja, ambil masa. Simpanan pula, cukup-cukup untuk sebulan je.
Ah, sudah ….

berhenti


Leave a comment

Personal Characteristics of the Entrepreneur

Characteristics that tend to make some people better at recognizing opportunities than others.

1. Prior Industry Experience

  • Several studies have shown that prior experience in an industry helps an entrepreneur recognize business opportunities.
  • By working in an industry, an individual may spot a market niche that is underserved.
  • It is also possible that by working in an industry, an individual builds a network of social contacts who provide insights that lead to recognizing new opportunities.

.

2. Cognitive Factors

  • Studies have shown that opportunity recognition may be an innate skill or cognitive process.
  • Some people believe that entrepreneurs have a “sixth sense” that allows them to see opportunities that others miss.
  • This “sixth sense” is called entrepreneurial alertness, which is formally defined as the ability to notice things without engaging in deliberate search.

.

3. Social Networks

  • The extent and depth of an individual’s social network affects opportunity recognition. 
  • People who build a substantial network of social and professional contacts will be exposed to more opportunities and ideas than people with sparse networks.
  • Research results suggest that between 40% and 50% of people who start a business got their idea via a social contact.

.

4. Creativity

  • Creativity is the process of generating a novel or useful idea.
  • Opportunity recognition may be, at least in part, a creative process.
  • For an individual, the creative process can be broken down into five stages, as shown below.

Five Steps to Generating Creative IdeasFive Steps to Generating Creative Ideas

.


Leave a comment

Yakinkan Prospek Dengan Produk Anda

Salah satu kesilapan terbesar perniagaan yang sering lakukan ialah mereka hanya fikir untuk memenuhi tabung mereka. Mereka tiada rasa hormat terhadap pelanggan mereka, padahal pelangganlah sebenarnya yang menukarkan perniagaan kepada perusahaan bisnes yang berjaya.

Ada juga cerita lain. Terdapat sesetengah orang yang ada hati di tempat yang betul. Mereka sedar bahawa mereka mesti menyediakan kualiti yang baik kepada pelanggan mereka. Mereka memang melakukannya. Tetapi kemudian mereka tidak dapat buat orang yang mereka ‘target’ faham bahawa mereka menyediakan kualiti yang hebat. Mereka kekurangan kata-kata peransang. Mereka kekurangan kuasa untuk mencapai sasaran.

 download

Ciri penting untuk berjaya dalam apa jua perniagaan ialah seni meyakinkan orang.

Anda mesti yakinkan orang bahawa:-

®    Produk anda wajar dengan minat mereka. Anda ada sesuatu untuk diberikan kepada mereka yang orang lain tiada.

®    Produk anda lebih baik daripada produk-produk lain di pasaran.

®    Produk anda sarat dengan faedah-faedah yang boleh buat memudahkan kehidupan mereka.

®    Produk anda tidak semahal produk lain, atau sekurang-kurangnya, berbaloi dengan jumlah wang yang dilaburkan.

images

Apabila anda membawa perkara-perkara ini menyeberangi populasi sasaran anda, anda pasti berjaya membangunkanperniagaan anda.

Tetapi kita akan menyatakan dengan jelas cara terbaik itu sendiri di sini. Cara terbaik, mestilah, membuatkan orang faham mengapa mereka harus berfikir untuk membeli produk anda. Orang harus tahu apakah benda istimewa yang produk anda boleh tawarkan kepada mereka. Mereka harus faham mengapa mereka inginkan produk anda.

 Cipta keperluan. Bisnes akan ikut.

Lihat di sekeliling. Syarikat-syarikat besar juga menggunakan strategi ini. Mereka bersuara tentang satu ciri unik yang produk mereka ada, satu cara yang mana mereka boleh penuhi keperluan tertentu. Walaupun 99% kandungan produk menyerupai produk yang lebih murah di pasaran, orang lebih terpikat pada produk yang diiklankan dengan lebih baik, asalkan ia barkait rapat dengan bagaimana ia mampu memenuhi keperluan penting yang khusus.

 


Leave a comment

Pendapatan Pasif dan Aktif

Kita selalu ingin mencapai satu tahap iaitu ‘Financial Freedom’. Untuk mencapai tahap sebegini, kita tidak boleh bergantung hanya pada satu pendapatan. Pendapatan harus dipelbagaikan.

Image

Pendapatan Pasif

Image

Pendapatan pasif bermaksud, pendapatan yang diperoleh tanpa kita perlu bekerja sendiri. Maksudnya, wang atau harta kita yang bekerja. Antara sumber pendapatan pasif:

1) Dividen pelaburan amanah saham.

2) Faedah daripada simpanan tetap.

3) Sewa rumah, kedai, kereta, tanah dsbnya.

4) Royalti daripada penulisan atau muzik.

5) Dividen perniagaan

6) Income dari downline

Pendapatan Aktif

Berikut adalah beberapa kategori pendapatan yang aktif:

1) Gaji bulanan daripada majikan

2) Kerja lebihan masa

3) Kerja part time seperti menjadi guru tuisyen, pensyarah sambilan, penulis sambilan

4) Elaun perjalanan, makanan dan lain-lain yang berkaitan dengan pekerjaan.

5) Hasil komisen daripada produk jualan sama ada secara offline atau online

Pelbagai sumber kewangan boleh dimanfaatkan. Hanya kita yang perlu berusaha. Insya Allah berjaya.


Leave a comment

Bila nak start bisnes?

How-to-start-a-business2

Survey

Dari survey yang pernah saya buat dahulu, ramai student yang berminat untuk buat bisnes lepas habis belajar nanti. (Survey dikalangan rakan-rakan di UTeM)

Nisbah dari 10 orang student, 9 orang yang berminat untuk buat bisnes.
Lagi seorang berminat untuk kerja makan gaji. Ada pencen katanya.

Dari 9 orang tu, hanya 2 orang yang dah start belajar dan buat bisnes kecil-kecilan semasa tengah belajar kat universiti lagi ni.

Yang lain2 tu macam mana? Ini antara jawapan mereka :

“Nanti lepas habis degree nie aku belajar la buat bisnes”
“Tak sempat la, banyak assignment nak kena buat”
“Aku bukan tak nak start, tapi modal tak ada la”
“Ko ingat senang ke nak buat bisnes nie? Kurang2 pun kena tunggu 3-4 tahun pengalaman baru boleh buat bisnes”
“Aku minat, tapi tak tahu nak start dengan bisnes apa”

… dan macam-macam jawapan lagi…

.

Contoh

Cuba kita ambil contoh bagaimana persediaan seorang pelajar yang mempunyai sasaran untuk menjadi engineer pada umur 24-25 tahun.

Saya ambil contoh diri saya sendiri.
Target jadi engineer : Umur 25 tahun.
Belajar di politeknik : 3 tahun (Diploma in Mechatronic Engineering)
Belajar di universiti : 3 tahun (Degree in Mechatronic Engineering)
So total persediaan untuk jadi engineer adalah 6 tahun. (Zaman sekolah kita tolak tepi dulu ^_^)

.

So, macam pula kalau target nak buat bisnes?

Begitu juga dengan bisnes.
Untuk memiliki perniagaan yang stabil keuntungannya perlukan persediaan yang cukup.

So, kita kena start belajar selok belok bisnes dari sekarang.
Belajar sikit-sikit dulu pun tak per. Tak perlu gelojoh sangat. Biar ikut flow.
Lagi lambat kita mengorak langkah, lagi lambat la kita nak capai cita-cita.

Start-a-Business

.

Mulakan perniagaan di universiti

Bisnes di universiti adalah salah satu platform yang terbaik untuk mula belajar.
Kita ada ramai kenalan. Senang nak market barang.
Tak perlu nak ada kedai. Gunakan FB dan blog, itu pun dah cukup.

Modal? Tak perlu modal besar-besar.
Kita start dengan modal air liur jer dulu.
Guna konsep dropship@agen.
Kita tolong promote produk orang lain, amik untung komisyen jer dulu.
Join mana-mana group/page yang ada bisnes, mesej penjual tu tanya dia amik agen tak?

How-To-Start-An-Online-Business

.

Nak jual produk apa?

Tak tahu nak berniaga apa?
Kena buat suvey sikit. Paling simple, masuk group/page orang buat bisnes tengok produk apa yang dapat permintaan tinggi.
Tapi tak semua produk yang tengah top sekarang nie semua orang perlukan, so kena la pelbagaikan lagi produk yang kita promote. Kena buat survey lebih sikit.
Buat masa nie kita tak guna modal, so tak perlu nak fikir sangat pasal kerugian ^_^

Belajar bagaimana nak buat marketing, macam mana nak berkomunikasi dengan pelanggan, bagaimana nak yakinkan pelanggan dan lain-lain lagi.

Saya bagi contoh beberapa orang rakan-rakan yang dah start buat bisnes di UTeM:
1. Zarith Zulaikha : Kereta sapu. Modal : Minyak kete. Gunakan sumber (kereta) yang kita ada.
2. Mohd Razali Baharon : T-shirt. Dekat universiti ada banyak program yang bagi t-shirt free(ada sponsor), so boleh contact PIC untuk deal harga.
3. Muhammad Asri Yaakub : Jual tudung. Siapa kata orang laki tak boleh jual tudung? ^_^
4. Leya Nelly Zawawi : Kereta sewa, jersey, minyak wangi, beg bla bla. Banyak benda dia jual. Hehehe
5. Shuhada Ahmad : Kek, durian crepe, tudung, blouse.
6. Nik Fariz : Buku dan produk-produk Islam.
7. IR Nur Nabila : Tudung labuh (handmade)

(*nama tu berdasarkan FB dia orang ^_^)

.

Lahir_lebih_ramai_usahawan_IPTA

.

Saya tak pandai pun dalam bisnes. Baru nak start belajar-belajar.
Ilmu yang sikit kalau kita kongsi Insya-Allah akan bertambah.
Sekarang banyak membaca karya@tulisan Fazrul Ismail, Shah Sovi, Raja Kamil, Azizan Osman dan banyak lagi otai-otai bisnes. Banyak input yang berguna dari FB, blog, website mereka.

Doakan semoga saya tergolong dalam golongan usahawan yang dapat membantu menaikkan ekonomi umat Islam.

#Business is sunnah, jadikan ianya sebagai salah satu platform untuk kita ke jannah ^_^

mohktar bukhary


Leave a comment

Promosi Perlu KONSISTEN!

consistency-key

Salam.

Hari ini saya akan kongsikan bagaimana untuk kita promosi secara konsisten barang jualan kita di Facebook dan membuat pelanggan tertanya-tanya mengenai produk kita.

Pelanggan perlu di`educate` sentiasa tanpa henti ^_^

Ok, katakanlah saya nak promote produk saya…

Kita bagi nama produk tu Shoutul Tech Nutrition Supplement ^_^

Saya ada lebih 2000 rakan di Facebook, dan saya ingin promote produk saya itu di Facebook

Jadi, saya perlu update produk saya setiap hari, TETAPI perlu ada STRATEGInya.

Tidak semestinya hard sale, tetapi setiap post itu perlu diselangi dengan pelbagai gaya post yang berlainan mengenai `Shoutul Tech Nutrition Supplement`.

.

Sebagai contoh, saya boleh susunkan setiap post seperti :

  1. Pengenalan produk
  2. Kebaikan produk
  3. Kelebihan produk berbanding produk sedia ada dipasaran
  4. Testimonial produk
  5. Harga produk
  6. Baru direct sale

.

Isi kandungan post terpulang kepada kreativiti anda sendiri bagaimana untuk menarik peminat pembeli. Dan pastikan setiap post ada ayat closing, ada gambar yang menarik.

Apa yang penting, kita perlu KONSISTEN promosi agar pelanggan sedar akan kewujudan produk kita.

Consistency


Leave a comment

Dimana ada MASALAH, disitu ada PELUANG bisnes!

“Peluang perniagaan terhasil daripada masalah yang timbul. Lagi ramai orang menghadapi masalah, lagi besar peluang perniagaan”

Ini adalah hakikat yang perlu difahami oleh mereka yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan. Setiap perniagaan yang wujud pada hari ni bermula dari masalah.

Sebagai contoh, manusia pada zaman dahulu mengalami kesukaran untuk berhubung diantara satu sama lain. Kerana ingin berkomunikasi / berhubung, mereka terpaksa berjalan berbatu-batu. Bagi mengatasi masalah inilah, maka Alexander Graham Bell  telah merekacipta suatu alat yang kita panggil sekarang ini sebagai telefon.

Kenapa masih wujud perkhidmatan bas dan teksi? Sebab masih ada lagi manusia yang mengalami masalah tidak tahu memandu, tidak mempunyai kenderaan dll.

Cuba kita kaji balik setiap produk yang berada dipasaran. Semuanya dihasilkan disebabkan wujudnya masalah.solution

Untuk memastikan produk kita mendapat sambutan, maka survey dan kajian perlu dibuat terlebih dahulu. Pastikan produk yang kita hendak pasarkan itu diperlukan oleh masyarakat setempat. Jangan sesekali buat bisnes tanpa kita tahu siapa pelanggan kita? Apa sumber kita? Siapa sasaran kita? Dimana lokasi yang sesuai?

Sebagai contoh, perniagaan yang sesuai di kampus adalah printing, topup, makanan, kereta sapu, t-shirt, tudung dll. Antara perniagaan-perniagaan yang saya sebutkan ini tidak memerlukan modal yang besar, tetapi jika betul kaedah pemasarannya Insya-Allah mampu menjana pulangan yang besar.

1354183648_460196995_1-100-guaranteed-onsite-service-and-support-solution-for-Computer-and-network-problem-Bhajanpura

Untuk mengenali potensi perniagaan kita perlu:

  1. Kenalpasti masalah – Apa yang boleh kita selesaikan?
  2. Kenalpasti nilai – Bagaimana kita sebagai peniaga dapat menambah nilai dalam kehidupan pelanggan?
  3. Kelebihan produk – Jelaskan kepada pelanggan apa kelebihan yang bakal mereka peroleh apabila berurusan dengan kita. Kenalpasti sekurang-kurangnya tiga kelebihan produk kita. Kelebihan ini secara tidak langsung dapat menjadi salah satu teknik pemasaran (marketing)
  4. Sasaran pelanggan – Buat survey dan kajian berapa ramai orang yang mengalami masalah ini secara spesifik

“Orang berniaga hidup untuk menjual potensi yang dapat menambah nilai dalam kehidupan pelanggan” -Dr Azizan Osman-