Shoutul Tech

Business Is Sunnah

Pendirian Sebahagian Ulama ASWJ Mengenai Politik Islam dan Demokrasi

Leave a comment

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.

Apa khabar semua?

Memandangkan sekarang ini tengah `panas` lagi dengan isu pilihanraya, suka untuk saya kongsikan pandangan sebahagian ulama-ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) mengenai politik Islam dan demokrasi.

.

Pendirian sebahagian ulama-ulama ASWJ tentang politik Islam Demokrasi

Ini pendirianku dalam politik, begitu juga pendirian muhaddis besar dan ulama besar seperti Syeikh Muhammad Zakariyya Khandahlawi, Syeikh Asyraf Ali Thanwi, Syeikh Yusuf Khandahlawi, Syeikh Ilyas Khandahlawi, Syeikhul Hadis Mufti Radhaul Haq, Maulana Sulaiman Moola, Maulana Ibrahim Desai, Syeikh Yusuf Benori, Abuya Maliki al-Makki dan seluruh angkatan ulama Khandahlawi, angkatan ulama Afrika Selatan dan sebahagian angkatan ulama Deobandi, Habib Umar bin Hafiz, Habib Munzir, Habib Ali Jufri dan seluruh angkatan ulama Ba’lawi, begitu juga Syeikh Nuruddin Al-Banjari dan angkatan beberapa pondok dan madrasah di Malaysia.

.
Tolong jangan samakan politik yahudi dengan politik Nabi SAW. Mengaji dulu apa beza kedua-duanya.
Ulama-ulama di atas menolak politik yahudi kerana mereka ingin umat bersatu kembali atas nama mahabbah Rasulullah SAW, mahabbah sunnah dan mahabbah umattu Rasulillah. Kita hadapi pemimpin zalim seperti ****, para Sahabat RA juga pernah hadapi pemimpin zalim seperti Hajjaj Bin Yusuf, tapi apa tindakan kita berhadapan dengan **** dan apa tindakan para Sahabat RA berhadapan dengan Hajjaj? Dan antara kedua-dua tareqah(jalan) penyelesaian ini, yang mana satu lebih disukai, diredhai dan mengikut piawaian yang ditetapkan Allah dan Nabi SAW. Mari kita mengikut jejak Nabi SAW dan sahabat RA.

.
Sollu ‘alan nabiyy.

.
Amaran: Kepada yang taksub dengan politik, jangan parking sini sebab perintah-perintah Nabi SAW ini bakal meremukkan hati kalian lalu jika kalian bangkang sekaligus membangkang Rasulullah SAW.

Sila baca dengan nada tenang dan bukan nada provokasi.

Dalil qat’ie yang 100% diambil dari hadis sahih :

Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yangg ditindas oleh penguasanya maka hendaknya ia bersabar, sungguh barangsiapa yang keluar dari perintah sultan (penguasa) sejengkal saja maka ia mati dalam kematian jahiliyah” (Shahih Bukhari Bab Fitnah).

Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang melihat kesalahan pada penguasanya yang tidak disukainya maka hendaknya ia bersabar, sungguh barangsiapa yang memisahkan diri dari kelompoknya lalu ia wafat maka ia wafat dengan kematian jahiliyah” (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Berkata Zubair Bin Adiy ra : Kami mendatangi Anas bin Malik mengadukan kekejian Hajjaj dan kejahatannya pada kami, maka berkata Anas ra : “Bersabarlah kalian, karena tiadalah datang masa kecuali yang sesudahnya akan lebih buruk, sampai kalian akan menemui Tuhan kalian, kudengar ini dari Nabi kalian (Muhammad saw)” (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yg mengangkat senjata diantara kita (memerangi sesama Islam) maka bukan dari golongan kita” (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Sabda Rasulullah saw: “Janganlah kalian kembali pada kekufuran setelah aku wafat dengan saling bunuh (bergaduh) satu sama lain” (Shahih Bukhari Bab Fitnah)

Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang melihat pada penguasanya sesuatu yangg tak ia sukai dari kemungkaran hendaknya ia bersabar, sungguh tiadalah seseorang memisahkan diri dari jamaah muslimin lalu ia wafat maka ia wafat dengan kematian jahilyah” (Shahih Bukhari Bab Ahkam)

Sabda Rasulullah saw: “Dengar dan patuhlah bagi seorang muslim selama ia tak diperintah berbuat maksiat, bila ia diperintah berbuat maksiat maka tak perlu dengar dan patuh” (Shahih Bukhari Bab Ahkam)

.

Kesimpulannya adalah Rasulullah saw dan kesemua para Imam dan Muhaddits Ahlussunnah Waljamaah tidak satupun menyeru pemberontakan dan perpecahan umat mengikut parti, selama pemimpin mereka Muslim maka jika diperintah maksiat mereka tidak perlu taat, bila diperintah selain dosa maka mereka taati.

Bagi ulama yang memperjuangkan parti seperti ulama PAS, itu satu ijtihad mereka dan kita tidak salahkan mereka bahkan kita menghormati mereka dan semangat mereka ingin perjuangkan Islam, jadi dalam soal ini kita kena berlapang dada, pejuang politik tak boleh sama sekali mencela Ahli Sunnah Waljamaah yang tidak ikut perjuangkan politik tapi lebih perjuangkan sunnah-sunnah Nabi SAW dan kesatuan ummah atas nama Islam kerana mereka ada dalil yang kuat dari lidah Nabi SAW sendiri.

Manakala pejuang sunnah pula tidak layak mencela ijtihad pejuang parti kerana ijtihad dibenarkan dalam Islam walaupun semua dalil mereka zhon(diragukan) dan tiada tsabit secara qat’ie sampai kepada Rasulullah SAW kerana tidak ada hadis yang bersetuju dengan sistem demokrasi dan politik kepartian.
Untuk melihat hadis-hadis Nabi SAW berkenaan penolakan Baginda SAW terhadap sistem demokrasi dan juga sistem “undilah saya”, sila rujuk Kitab Muntakhab Ahadith bab Ikramul Muslimin tulisan Syeikhul Hadis Maulana Muhammad Yusuf Khandahlawi dan juga Kitab Hayatus Sohabah ditulis pengarang yang sama, serta sedikit di dalam Kitab Futuhussyam tulisan Imam Al-Waqidi. Perjuangan parti Islam ialah ijtihad yang kita hormati kerana bagi mereka ia satu jenis darurat untuk melawan kerajaan zalim, dan kita juga mengundi untuk tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat dari negara demokrasi, tapi kami tidak iktikad ia sebagai sebuah perjuangan sebenar.

Kami(para ahlu sunnah) lebih kepada mentarbiyyah umat berkenaan akidah yang sahih, feqah yang sahih dan tasawuf yang sahih, menumpukan perintah Allah yang besar seperti solat, puasa, zakat, haji, adab, akhlak seperti yang ditarbiyyah Rasulullah SAW. Kerana tak masuk neraka kalau tak mengundi dan ikut perjuangan parti, tapi confirm masuk neraka orang yang tak solat, puasa dan lain-lain. Jadi perkara yang lebih penting ditumpukan. Jika kami dapat berlapang dada dan menghormati perjuangan parti maka pejuang parti jangan lah mencela kami.

Note : Nabi SAW menjawab dan daku tunduk akur pada kekasih agung ku. Jangan menyokong dan jangan menentang, itu akhlak Nabi SAW

.

#Entry ini telah ditulis oleh seorang hamba Allah (semasa saya save info ini dalam notepad, saya terlupa untuk save sekali nama empunya FB. Jika ada siapa-siapa yang mengenali penulis asal, boleh maklumakn kepada saya agar saya boleh kreditkan kepada beliau)

Jazakallahu Khairan Kasira

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s