Shoutul Tech

Business Is Sunnah

Tip buat duit dengan blog berdasarkan minat anda

Leave a comment

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pada malam ini saya akan kongsikan tip bagaimana nak menjana duit dari blog berdasarkan minat kita ^_^

  1. Firstly, tulis blog berdasarkan apa yang kita minat. Secara tak langsung, bila kita minat mengenai sesuatu perkara itu kita tidak akan jemu untuk update dan share segala info yang kita ada dengan pembaca. Tulis entry yang anda rasa berpengaruh dan mampu mendapat respon yang menggalakkan.
  2. Sentiasa pilih topik yang agak dipersoalkan atau juga menimbulkan kontroversi. Ini membantu lebih ramai orang komen tentang apa yang anda cakapkan. Ini akan menaikkan jumlah klik yang blog anda dapat dan ia akan dikemaskini dengan lebih baik, jadi anda boleh pasti anda dapat kedudukan yang baik dalam enjin carian juga.
  3. Terus kemaskini blog anda. Anda mesti buat sekurang-kurangnya 2-3 post blog seminggu. Lagi kerap anda update dengan entry terbaru lagi bagus!
  4. Gunakan kaedah seperti RSS feed supaya orang tahu setiap kali anda update artikel baru di blog anda dan mereka akan datang secara automatik.
  5. Sentiasa jadikan tabiat untuk melawat blog-blog lain yang sama subjek dengan blog anda, buatkan post padanya dan berikan link anda sekali. Ini membawakan lebih ramai orang ke blog anda dan prospeknya bertambah.

 

Semoga bermanfaat ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s