Shoutul Tech

Business Is Sunnah

Pemilikan Rumah Pertama

Leave a comment

Dalam entry sebelum ini, saya ada menyatakan mengenai Hutang Perlu dan Hutang Yang Tidak Perlu. Pada hari ini, saya akan cuba untuk memperincikan mengenai Hutang Yang Perlu dilakukan, iaitu Pemilikan Rumah Pertama.

 Pemilikan Rumah Pertama
download (1)

Bagi pemilikan rumah pertama, ia haruslah mengikut kemampuan individu. Rumah pertama anda mungkin rumah pangsa lima tingkat yang mempunyai dua buah bilik bagi keluarga yang baru mendirikan rumah tangga. Tujuan pemilikan rumah adalah untuk mempunyai tempat perlindungan keluarga. Ini memadai dengan rumah pangsa, jika kita tidak mampu memiliki rumah yang lebih selesa.

Daripada menyewa, adalah lebih baik untuk anda memilih membeli rumah walaupun kecil. Setidak-tidaknya ada pemilikan rumah berbanding menyewa rumah yang mana wang bayaran sewa akan hangus begitu sahaja.

Sebelum membuat pembelian rumah, senaraikan kesemua kos sampingan dan keseluruhan seperti kos berpindah, logistik dan pengangkutan. Jarak rumah dan tempat kerja juga antara faktor yang penting.

Seawal usia 20-30 an merupakan segmen mulai memiliki rumah pertama. Senaraikan ciri-ciri rumah kediaman yang diperlukan. Antaranya, berhampiran dengan tempat kerja supaya dapat menjimatkan kos perjalanan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s