Shoutul Tech

Business Is Sunnah


Leave a comment

Alhamdulillah. Tak sabar nak present FYP ^_^

.

Alhamdulillah. Tadi baru submit report final year project (FYP) kat panel.

Sempat la borak-borak dengan panel tadi. Kalau sebelum nie asyik serabut jer bila fikir pasal FYP. Tapi bila borak dengan panel tadi terus hilang rasa serabut-serabut semua tu. Alhamdulillah.

otak serabut

Sebenarnya FYP saya tak capai target pun sebab ada masalah dengan localization untuk robot. Localization tu diluar skop saya. Tapi localization nie diperlukan untuk tahu koordinat robot-robot yang saya program kan. Apa localization tu? Hehehe. Nanti ada masa saya akan ceritakan detail mengenai perjalanan FYP saya, Insya-Allah.

Walaupun FYP saya tak capai target, tapi saya perlu berfikiran positif juga. Saya dah berusaha sebaik mungkin. Segala keputusan saya serahkan kepada Allah. Sebagai hamba, tawakal kepada Allah tu penting. Setiap perkara yang kita buat nie kita kena tawakal selepas kita dah berusaha. Tak kira la perkara tu besar ke kecik.

Yang penting sentiasa ingat Allah waktu kita senang mahupun waktu kita susah. Jangan waktu susah jer baru nak ingat Allah.

lecture

Insya-Allah saya akan present FYP pada hari Isnin nie (3 Jun 2013). Saya sebenarnya dah tak sabar dah nak present nie ^_^

Doakan semoga Allah permudahkan segala urusan saya.

Doakan juga semoga Allah permudahkan segala urusan final year project Zarith.

Doakan semoga kami sama-sama dapat grad pada tahun ini.

.

“Ya Allah, Engkau permudahkanlah segala urusan final year project Muhamad Hafizul Naaim dan Zarith Zulaikha. Engkau berikanlah mereka markah yang terbaik. Engkau permudahkanlah mereka untuk grad pada tahun ini.” Amiinn

.

graduation_cartoon_presents

Advertisements


Leave a comment

Kenapa dah lama tak update bolg?

Kenapa dah lama tak update blog? Hehehe.

Sori kengkawan. Semenjak dua menjak nie busy tahap gaban. Tak sempat nak update blog.

Sibuk menyiapkan final year project (FYP/PSM).

Alhamdulillah, report dah submit pada supervisor.

Sekarang nie tengah tunggu supervisor check sama ada perlu buat pembetulan atau tidak.

Isnin nie dah kena submit full report kepada panel.

Seminggu lepas tu, Insya-Allah akan present project.

Saya akan present project depan panel pada 3 Jun 2013 nie. Doakan semoga saya sukses yer ^_^

Sekarang nie masih lagi dalam proses touch up programming, so still busy lagi walaupun report dah submit.

Kita orang present time study week =(

Insya-Allah habis presentation nanti terus prepare untuk final exam.

Macam-macam dah plan sebenarnya untuk blog nie, cuma tak berkesempatan nak buat jer lagi.

Insya-Allah ada masa nanti saya akan buat.

Ok la. Nak sambung kerja sikit.

 

Tata, titi, tutu. Hehehe ^_^


Leave a comment

Personal Characteristics of the Entrepreneur

Characteristics that tend to make some people better at recognizing opportunities than others.

1. Prior Industry Experience

  • Several studies have shown that prior experience in an industry helps an entrepreneur recognize business opportunities.
  • By working in an industry, an individual may spot a market niche that is underserved.
  • It is also possible that by working in an industry, an individual builds a network of social contacts who provide insights that lead to recognizing new opportunities.

.

2. Cognitive Factors

  • Studies have shown that opportunity recognition may be an innate skill or cognitive process.
  • Some people believe that entrepreneurs have a “sixth sense” that allows them to see opportunities that others miss.
  • This “sixth sense” is called entrepreneurial alertness, which is formally defined as the ability to notice things without engaging in deliberate search.

.

3. Social Networks

  • The extent and depth of an individual’s social network affects opportunity recognition. 
  • People who build a substantial network of social and professional contacts will be exposed to more opportunities and ideas than people with sparse networks.
  • Research results suggest that between 40% and 50% of people who start a business got their idea via a social contact.

.

4. Creativity

  • Creativity is the process of generating a novel or useful idea.
  • Opportunity recognition may be, at least in part, a creative process.
  • For an individual, the creative process can be broken down into five stages, as shown below.

Five Steps to Generating Creative IdeasFive Steps to Generating Creative Ideas

.


Leave a comment

50 Dalil Kenapa Anda Perlu Clash- Part 1

Hi semua!.

Entry ini aku dapat dari Kitab Terfaktab, dari Brader Leplep. Oleh sebab aku rasakan apa yg ditulis oleh Brader Leplep sgt menarik, aku pon berhasrat utk letak pada blog ini. Tapi, utk hari ini aku akan share 10 sahaja.

Mcm mana korg nk tau hubungan korg ni dah sampai ke penghujungnya?

1) Kekasih anda seorang kaki pukul. Percayalah, percintaan tak memerlukan sparring partner. Lainlah kalau anda seorang peninju. Alasan ni tak tertakluk pada lelaki shj, kalau makwe anda kaki pukul pon, tinggalkan dia jugak. Apa, ingat penampar perempuan tak bisa?

download

 

2) Perasaan kekasih anda tidak pasti. Untuk menjamin hubungan yg pasti, kita memerlukan perasaan dari dua belah pihak. Kalau perasaan sendiri pun tak pasti, suruh dia pergi mati.

3) Kekasih anda tidak cantik/ hensem. Okay, ini bukan pandangan mata org lain. Ini pandangan mata sendiri. Kalau sebelum ini anda rasa dia cantik/hensem tp makin lama anda rasa muka dia serupa almari, mungkin petanda yg kuat untuk tinggalkan nya.

4) Dalam hubungan kena saling memberi dan menerima tp kalau asyik anda je memberi tak boleh juga kan. Apa kekasih anda ingat anda ni Santa Claus ke apa?

download (1)

 

5) Bosan. Bosan gila kot. Gua nak tulis pon bosan. Jadi, mcm mana nak harung hidup bersama sampai ke tua kalau baru 2-3 tahun dah bosan? Dah,pergi cari org yang tak membosankan. Bosan gila point ni.

6) Kekasih anda tunang org. Haa, tricky tak? Kekasih anda tp tunang org lain. Boleh je nak rampas style filem Hindustan. Tp byk kerja la.

7) Kekasih anda suami/isteri org. Haa, tricky tak? Ah, apa gila gua nak ulang lagi sekali. Bace je pernjelasan kat point no 6.

8) Kekasih anda curang. Curang ni boleh dikira jenayah berat dalam percintaan. Curang sekali bolehlah dimaafkan asalkan tak berulang. Tapi kalau dah curang 3-4 kali boleh bawak2 tolak kekasih anda jatuh bawah jurang.

9) Seminggu sekali kau datang padaku membawa cinta yang amboi amboi ela amboi amboi ela. Okay, ni lirik lagu tp kalau kekasih anda seminggu sekali baru contact, itupun satu sms je boleh dah kot pertimbangkan cari kekasih lain. Kalau dia bekerja kat stesen angkasa lepas, itu lain cerita.

download (2)

 

10) Chipsmore. Macam biskut. Sekejap ada, sekajap takda. Belum kahwin dah chipsmore, dah kahwin nanti ada chance dia halimunan terus.

 


Leave a comment

Jumaat Terakhir sebelum kedatangan bulan Rejab

Assalamualaikum, sobahul khair semua ^_^

Sedar tak sedar bulan Jamadil Akhir akan pergi meninggalkan kita. Hari ini hari Jumaat yang terakhir dalam bulan Jamadil Akhir (1434). Insya-Allah malam ini akan bermulalah salah satu bulan yang mulia disisi Islam iaitu bulan Rejab.

Ahlan wa sahlan ya Rejab.

Jika dipanjangkan umur, Insya-Allah dua bulan lagi kita akan bertemu dengan bulan Ramadhan.

Imam Syafi’i Rahimahullah berkata, antara malam yang mustajab doanya adalah malam 1 Rejab.

Moh kite banyakkan berdoa untuk diri kita sendiri, keluarga, masyarakat, negara dan seluruh umat Islam. Seperti mana kita harapkan keamanan untuk negara kita, berdoalah juga untuk saudara-saudara kita di bumi Palestin, Myanmar, Syria, Selatan Thai dan di seantero dunia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Semoga Allah golongkan kita dalam golongan hambaNYA yang mendapat kebaikan didunia dan diakhirat. Amiin Ya Allah.

“Ya Allah, berkati kami pada bulan Rejab dan Sya`ban. Sampaikan kami ke bulan Ramadhan. Amiinn”

.

……………………………………………………………………

bulan rejab


Leave a comment

Profil Tuan Fazrul Ismail

Assalamualaikum dan selamat pagi semua ^_^

.

Meredah semak mencari daun selom,

Nie dah sarapan ke belum?

Hehehe. Jawab jangan tak jawab ^_^

.

Ok, pagi ini saya akan kongsikan profil seorang usahawan yang sedang meningkat naik namanya dalam bidang training dan consultancy. Beliau juga merupakan sifoo kepada saya dan Zarith. Banyak ilmu yang kami pelajari dari beliau. Beliau seorang guru yang suka merendah diri dan tidak lokek dengan ilmu.

Beliau yang saya maksudkan ialah Tuan Fazrul Ismail (gambar).

fazrul2.

Anak kelahiran Bidor, Perak ini kini menetap di Bangi, Selangor. Mempunyai 4 orang cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama isteri tersayang iaitu Puan Sudarti Suparmin.

.

Latar belakang beliau dalam bidang pendidikan :

  • Bahasa Arab di Alim International Arabic Learning Center Kaherah, Mesir (2003)
  • Kejuruteraan Kimian di Purdue University, West Lafayette, IN (1999-2003)
  • Peserta kursus dan seminar anjuran Al-Maghrib Institute, Bayyinah Institute, ISNA, MSA dan ICNA.
  • Pusat Pendidikan Persediaan, UiTM, Shah Alam, Malaysia (1998-1999) 
  • Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh, Malaysia (1993-1997)
  • Sekolah Keb Batu 3, Kluang, Malaysia

.

Karier profesional beliau:

  • CEO, Coach dan Trainer Total Success Training & Consultancy (2007-sekarang)
  • Pengarah Eksekutif, al-Furqaan Foundation California Chapter , Chicago (2008-2009)
  • Trainer Online MasterPIES.COM & Halfdate.COM dan E-Business (2008-2009)
  • Trainer & Konsultan, Quality Expert Sdn. Bhd. (2006)
  • Eksekutif R&D, KERSANI Training Center, Segamat (2003-2006)
  • Pereka Laman Web Pendidikan Jarak Jauh Jabatan Veterinar Purdue University (2002)
  • Pengkaji usia karbon, Jabatan fizik, Purdue University (2001)
  • Pengalaman Dalam Pembentangan Pemikiran Sistematik:
  • Membentangkan kertas kerja dan kajian dalam pemikiran sistematik di organisasi –organisasi pendidikan (2003-2007)
  • Membentangkan kertas kerja ‘Systems Thinking: Our Future’ in Inter-College Undergraduate Research at Butler University, Indianapolis, Indiana (2003)
  • Presented paperwork for Kolokium Fikir on Systems Thinking in Al-Azhar University, Cairo, Egypt (2003)
  • Presented paperwork for Johor Student Association in Egypt titled: Antara Bumi Mesir dan US: Satu Analisis (2003)

.

Antara buku dan artikel yang telah ditulis oleh beliau :

  • Penulis buku ‘Pemikiran Sistemik’ (2003)
  • Menulis buku ‘Hidup Zero Alasan’ terbitan PTS (2006)
  • Segelas Air – a book in simpler language about Systems Thinking
  • The 7 Habits of Highly Effective People Melalui Pemikiran Sistemik – a game-book-like analysis on the monumental book of Stephen R Covey through Systems Thinking approach
  • Columnist of Majalah i published by Karangkraf

images1

MasterPIES-full-email-03


Leave a comment

Pemilikan Kenderaan Pertama

Assalammualaikum semua.

Mari kita sambung mengenai Hutang yang diperlukan, dalam entry Pemilikan Kenderaan Pertama. Sebelum ini, kita sudah pun bincangkan mengenai Pemilikan Rumah Pertama.

images

Pemilikan kenderaan pertama merupakan antara kategori hutang perlu. Bagi mereka yang bujang, mungkin tiada masalah untuk menaiki kenderaan awam sekiranya ada laluan.

Sebaik-baiknya buatlah tabungan terlebih dahulu supaya anda perlu mengambil pinjaman penuh. Taktik penjual akan cuba mempengaruhi anda untuk mengambil pinjaman penuh supaya mereka mampu mencapai kuota jualan.

images (1)

Contoh pengiraan bagi pinjaman kereta bernilai RM 40,000.00 yang dikenakan kos 3% setahun:

Jika tempoh bayar balik 9 tahun = RM 470 sebulan

Jika tempoh bayar balik 7 tahun = RM 576 sebulan

Jika tempoh bayar balik 5 tahun = RM 767 sebulan

Nilai RM470 sebulan memang nampak murah sahaja berbanding RM 576 dan RM 767.

Sekarang, mari kita kira bayaran keseluruhan kepada pihak bank:

RM 470 x 12 bulan x 9 tahun = RM 50 800

RM 767 x 12 bulan x 5 tahun = RM 46 000.

Bezanya: RM 4 800.

Inilah nilai yang mampu anda jimat, sekiranya anda memilih pinjaman yang lebih pendek.